23.4.165 stvari koje zahtijeva Bog


Je li vam se ikad ukočio vrat?
Ponekad kad noću spavam na pogrešan način, budim se s ukočenim vratom, a okretanje glave lijevo desno doista je neugodan osjećaj. Ako ste bili u toj situaciji, znate o čemu govorim.  Ograničuje i utječe na sve vaše pokrete kroz dan. Ne može se zanemariti i jedini način da otklonite bol je opuštanje.   
Kako čitamo kroz poglavlja Ponovljenog zakona 6-10, možemo vidjeti duboku ljubav Gospoda koju ima prema svom izabranom narodu. Čak i unatoč njihovoj nepravednosti. On pruža blagoslove i zaštitu.

Vidimo i kako je Izrael nazivan kroz Stari zavjet, narodom tvrde šije i nepokornim.  

Znaj, dakle, da ti Jahve, Bog tvoj, ne daje ovu dobru zemlju u posjed zbog tvoje pravednosti, jer si ti narod tvrde šije!   ~ Ponovljeni zakon 9:6

Još mi reče Jahve: ‘Promatrao sam taj narod. Zbilja je to narod tvrde šije!.”  ~ Ponovljeni zakon 9:13

Srce svoje obrežite; šiju više ne ukrućujte!  ~ Ponovljeni zakon 10:16

Riječ ukrućujte u ovim recima izmjenjuje se sa tvrdom šijom. Ukrućivati znači: “ imajući ili pokazujući čvrstu odlučnost za ne provođenje promjena stava, stanja ili nečega, osobito unatoč dobrim argumentima ili razlozima za to.”

Da li ste tvrdoglavi?
Neki od sinonima za riječ tvrdoglavost su jake volje, teški i nefleksibilni.
Vidimo da u Ponovljenom zakonu u 10:16 da je ta tvrdoglavost stanje srca.

Tvrdoglavost dolazi iz srca.

Svi mi posjedujemo neku razinu tvrdoće.  Nitko od nas ne živi savršeno svoj život.
Tvrdoća srca dolazi od pomanjkanja pokajanja. Tvrdoća počinje s malim. To je samo racionalizacija nečega, opravdanje,  umanjivanje … i uskoro polako naše srce otvrdnjava.
Samo opresvjedočenje našeg grijeha omekšava naše srce, ali ako živimo u negiranju našeg grijeha i stojimo na mjestu gdje ne priznajemo naše grijehe Bogu redovno – naš grijeh raste i naša tvrdoća raste i naše tvrdoglavost raste. Odvajamo se po našem grijehu od Boga. Hvatamo se za naše loše ponašanje i živimo u negiranju posljedica našeg grijeha
Kad su Adam i Eva jeli sa drveta u Edenskom vrtu  - Bog im nije namignuo i rekao,“ma, nema veze!”.  Ne, izbacio ih je iz vrta, stavio anđela sa plamtećim mačem da čuva vrt i dao im posljedice.
Ponekad mislimo da smo mi izuzeće. Da su posljedice za druge. Ali, tome ne možemo izbjeći. Posljedice možda nisu odmah vidljive svaki put, ali stižu, doći će.
Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli.” Hebrejima 12:6

Bog nas disciplinira jer nismo zamišljeni da živimo sa God otvrdnutim srcem  – ono nas ograničava i nije ono Božje najbolje za nas.
Zanemarivanje našeg grijeha negiranjem, racionaliziranjem, umanjivanjem i opravdavanjem slično je  kad odvezete auto mehaničaru i potreban vam je mali popravak. Ako to zanemarite  nekoliko mjeseci kasnije možete završiti sa velikim popravcima koje ste mogli izbjeći da ste platili mehaničaru za manji popravak.

Koji ste mali grijeh u svom životu zanemarivali?
Popravite to kroz pokajanje.
Ponekad osoba sa tvrdim srcem ne želi učiniti ništa da promjeni grijeh iz navike – naročito ako on škodi drugima. Puno je posla s grijehom i potrebna je poniznost da se ode do ljudi koje smo povrijedili i pokajati se. Ponekad smo toliko zaposleni biti u pravu ili izgledati dobro, da zanemarujemo činjenicu da smo povrijedili druge.
Postajemo nepokorni, tvrde šije i tvrdoglavi.

Jeremija 17:9 nam veli:
Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo,tko da ga pronikne?
Ne možemo slijediti naša srca. Naša nas srca varaju. Naša narav nas vuče prema tvrdoći srca a ne mekoći. Stoga, ako nemamo bliskost s Bogom – tad vam mogu reći gdje ćete završiti… sa tvrdim srcem.
To nas dovodi do Ponovljenog zakona 10:12 & 13

»Dakle, Izraele, što od tebe traži Jahve, Bog tvoj? Samo to da se bojiš Jahve, Boga svoga; da po svim putovima njegovim hodiš; da ga ljubiš i služiš Jahvi, Bogu svome, svim srcem svojim i svom dušom svojom; 13da držiš Jahvine zapovijedi i njegove zakone što ti ih danas za tvoje dobro dajem.

Ovaj nam odlomak govori o slijedećem:

5 stvari koje Bog traži od nas:
1.) bojte se Jahve, Boga svoga
2.) hodajte po njegovim putovima
3.) ljubite Boga
4.) služtei Jahvi, Bogu svome svim srcem svojim
5.) držite Jahvine zapovijedi i njegove zakone

Preispitajte sebe.

S kojim od ovih 5 stvari se danas borite?

**Pridružite se**

Postoji li nešto što vam Bog stavlja na srce da se pozabavite time?

Da li se tvrdoglavost ušuljala u vaš život?
Uključite se u komentaru i predatej svoje srce na omekšavanje kroz svakodnevna priznanja i pokajanje.
Tad se borite slijediti 5 stvari sa gore spomenutog popisa: bojte se Boga, hodajte njegovim putovima, ljubite Boga, služite mu i držite njegove zapovijedi.

Tako ćete biti blagoslovljeni.

Hodajte s Kraljem,
Courtney

No comments:

Post a Comment